Monday, June 9, 2025

MENYIMPAN DAGING

*_Aidiladha: Cara betul simpan daging korban dalam peti sejuk_*

1️⃣ *Jangan Basuh*

Sebelum disimpan, daging tidak perlu dibasuh kerana jika dibasuh guna air paip, kuman boleh masuk dan tinggal dalam pori-pori daging.
Basuh daging bila kita mahu masak daging tersebut.

2️⃣ *Simpan Dalam Ukuran Kecil*

Potong daging berukuran lebih kecil dan simpan di dalam plastik lebih kurang 1/2 kg atau 1 kg se plastik.

Jika mahu masak, ambil satu plastik atau jumlah kilogram yang hendak dimasak saja.

3️⃣ *Jangan Terus Dibekukan*

Sebelum simpan di freezer, simpan daging dalam peti sejuk selama 4-5 jam. Setelah sejuk baru masuk ke dalam freezer.

4️⃣ *Cara Menyah Beku*

Jangan cairkan daging beku menggunakan air panas.
Cara yang betul adalah meletakkan daging beku di dalam air biasa. 
Buka plastik, basuh daging hingga bersih dan potong lalu siap dimasak.
  
5️⃣ *Tip Tambahan*

Jangan guna plastik hitam kerana ia adalah hasil kitar semula iaitu mengandungi cadmium yang merangsang kepada sel kanser.

Artikel asal : Nona.

No comments:

Post a Comment